20. Ulusal Psikoloji Kongresi TEDÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

20. ULUSAL PSİKOLOJİ KONGRESİ TED ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Günümüzde Psikoloji Yedi Merkez Bilim Arasında Yer Alıyor”

20. Ulusal Psikoloji Kongresi, Türk Psikologlar Derneği ve TED Üniversitesi Psikoloji Bölümü iş birliğinde, 15 – 17 Kasım 2018 tarihleri arasında, “Bilimlerin Kesişme Noktasında Psikoloji” ana temasıyla, Ankara’da TED Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

1000 kişinin katılımcı olduğu 20. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde, Türkiye’den ve yurt dışından alanlarında önde gelen bilim insanları davetli konuşmacı olarak yer aldı. Kongre’de konferanslar, paneller ve çalışma gruplarının yanı sıra, 12 farklı oturumda 196 poster bildiri ve 55 farklı oturumda 267 sözel bildiri sunuldu.

Kongre Başkanı Psikoloji Bölümü Başkanımız Doç. Dr. Ilgın Gökler Danışman açılış konuşmasında; TED Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün görece genç bir psikoloji bölümü olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Ulusal kongre düzenleme sorumluluğunu alırken bizi yüreklendiren iki temel unsur oldu. Bizler, Cumhuriyetin eğitim alanında kurduğu ilk sivil toplum örgütlenmesi olan Türk Eğitim Derneği’nin, 1928’den bu yana etkinlik gösteren köklü bir eğitim kurumunun parçasıyız. Bu bizim için güvenli bir zemin oluşturdu. Bir de kapsayıcı bir çatımız var. O da 1976’dan beri çalışmalarını sürdüren meslek örgütümüz, Türk Psikologlar Derneği.”  Doç.Dr. Ilgın Gökler Danışman, “37 yıllık bir geçmişi olan bir bilimsel geleneğin, ulusal psikoloji kongrelerinin sürdürülmesinde bir görev almış olmak, bir rol oynuyor olmak bizim için çok anlamlı, çok gurur verici. Bu kongreyi psikoloji bölümü öğretim üyesi olan bir kadın bilim insanının Üniversitemizde rektörlük yaptığı bir dönemde gerçekleştiyor olmak da bizim için ayrı bir simgesel anlam taşıyor.” diyerek konuşmasını sürdürdü. Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu ise açılış konuşmasında; “Bilim, ister kimya olsun ister nöroloji olsun, tıp olsun fark etmeksizin evreni anlama çabasıdır. Ve bugün bilim dediğimiz her şeyin, her uğraşın altında çok ciddi bir felsefe var. Bir nörona, bir DNA’ya bakmak sadece bunlara bakmak olarak düşünülemiyor. Orada bir insan anlayışı var, bir dünya anlayışı var, bir model var ve psikoloji her zaman bunun merkezinde yer alan bilimlerden biri oldu. Alan olarak gerek ülkemizde gerek dünyada bu bilimsel disiplinin yeniden daha bütüncül bir insan anlayışına kavuşması gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu Kongre de bizi bu yolda ilerleten araçlardan biri olur.” şeklinde konuştu. Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Melike Sayıl, çeşitli araştırmalara atıfta bulunarak, farklı disiplinlerden bilim insanlarının bilimlerin haritasını çıkarttığını ve bu haritaya göre farklı bilim alanlarının kesişme noktasında yer alan yedi merkez bilimin tanımlandığını aktardı. Psikoloji de, sosyal bilimler, kimya, matematik, fen bilimleri, tıp ve fizik ile birlikte bu merkez bilimler arasında yer alıyor. “Bilimler Arası Bir Köprü Olarak Psikoloji ve Türkiye’deki Gidişatı” başlığını taşıyan açılış konuşmasında, Prof. Dr. Nebi Sümer de benzer bir vurgu yaparak “Psikoloji çeşitliliği, zenginliği ve derinliği sayesinde doğal ve sosyal bilimleri birbirine bağlayan köprü bilim olmanın ötesine geçerek hem diğer bilim alanlarının içine doğru genişleyen hem de onları kendisine çeken bir merkez bilim (hub science) niteliği kazanmıştır. Bilim dallarının gelişimini ve etkilerini inceleyen bibliometri çalışmaları, psikolojinin son 30 yıldaki hızlı yükselişi ile, diğer bilim dallarını etrafında toplayan yedi merkez bilim alanından birisi konumuna ulaştığını göstermektedir. Çok disiplinli ve disiplinler arası araştırmalara uygun olması nedeniyle psikoloji en kapsayıcı ve yeniliğe en açık bilim dalı olma özelliğini taşımaktadır. Geçtiğimiz yüzyıldaki gelişim sürecinde çok sayıdaki konuyu derinlemesine inceleyebilmek için alt alanlara ayrılarak ilerleyen psikoloji bilimleri, son yirmi yılda alt alanlar arasındaki yapay sınırları yıkarak hem kendi içinde hem de farklı bilimlerle birlikte daha fazla disiplinler arası çalışmaya yönelerek etkisini yükseltmiştir” dedi.

Kongre sonunda lisansüstü öğrenci olan genç araştırmacıları teşvik etmek amacıyla düzenlenen Poster Bildiri Yarışması’nda birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri ile yedi mansiyon dağıtıldı. Birincilik Ödülü’nü Hacettepe Üniversitesi’nden Nuray Mustafaoğlu Çicek “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Babalarında Psikolojik Dayanıklılık” başlıklı çalışmasıyla kazandı.